Bahan-bahannya
500 gm tepung gandum
1 sdt yis segera
1/4 cawan minyak jagung
50 gm gula
1 ¼ cawan air
Sedikit garam
2 sdt double acting baking powder
Cara-caranya
1. Larutkan gula dalam air (jadikan sirap)
2. Ayak bersama tepung, yeast & garam kedalam mangkok besar
3. Buat bulatan di tgh2 tepung tadi dan tuangkan sirap, minyak dan uli dengan tangan hingga adunan licin (dlm 20 minit)
4. Biarkan doh rehat sebentar (dlm 10 – 15 minit)
5. Uli lagi adunan sambil masukkan double acting baking powder
6. Canai dan isikan inti dan biarkan naik (dlm 20 minit) baru lah di kukus
500 gm tepung gandum
1 sdt yis segera
1/4 cawan minyak jagung
50 gm gula
1 ¼ cawan air
Sedikit garam
2 sdt double acting baking powder
Cara-caranya
1. Larutkan gula dalam air (jadikan sirap)
2. Ayak bersama tepung, yeast & garam kedalam mangkok besar
3. Buat bulatan di tgh2 tepung tadi dan tuangkan sirap, minyak dan uli dengan tangan hingga adunan licin (dlm 20 minit)
4. Biarkan doh rehat sebentar (dlm 10 – 15 minit)
5. Uli lagi adunan sambil masukkan double acting baking powder
6. Canai dan isikan inti dan biarkan naik (dlm 20 minit) baru lah di kukus
No comments:
Post a Comment